برای بهبود کیفیت محتوا راههای بسیار زیادی وجود دارد. یکی از این راهها استفاده از تکنیک داستان سرایی است. اغلب انسانها از کودکی علاقه بسیاری به داستان دارند؛ چرا که میتوانند خود را جای شخصیتهای داستان بگذارند یا از آن پند بگیرند. به همین دلیل، استفاده از استوری تلینگ در محتوا کمک میکند تا جذابیت مقاله شما دوچندان شود.
ما در این مقاله قصد داریم تا شما را با این تکنیک و کاربردهای آن در کسب و کار آشنا کنیم تا با کمک این مهارت بتوانید بازاریابی محتوایی خود را بهبود ببخشید. ما را در ادامه این مطلب همراهی کنید تا پاسخ سوالات خود را درخصوص داستان سرایی به دست بیاورید.
داستان سرایی در تولید محتوا
مفهوم داستان گفتن در محتوا چیز سختی نیست. شما میتوانید داستان کسب و کار خودتان را بهصورت داستان برای مخاطبین خود در یک محتوا بیان کنید. این روش نوشتاری یک حس صمیمیت بین شما و مخاطب برقرار میکند. البته داستان سرایی فقط منحصر به داستان کسب و کار شما نیست؛ بلکه میتوانید در رابطه با هر موضوعی محتوایی داستانی تولید کنید.
اینگونه نوشتن علاوه بر ایجاد یک رابطه عاطفی بین شما و مخاطب، به شیوهای صحیح مشکلات مخاطب را رفع میکند و اطلاعات خوبی را در اختیار او میگذارد. نوشتن محتوا با روش استوری تلینگ در واقع یک نوع هنر است که میتوانید حقیقتی را به یک موضوع ارتباط دهید تا مخاطب بتواند پیام مطلب را بهخوبی درک کند. از آنجایی که داستان میتواند حس اجتماعی و اشتیاق را در مخاطب تحریک کند، در نتیجه تاثیر این نوع محتوا بسیار زیاد است.
توجه به این نکته ضروری است که تنها افراد خاصی توانایی روایتگری را دارند؛ چرا که برای انجام این کار نیاز به مهارت خاصی است که نویسنده بتواند داستان یک برند و کسب و کار را در قالب روایی به گوش مخاطب برساند. در بازاریابی محتوایی، داستان سرایی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است؛ به طوری که برندهای معروف و بزرگ در دنیا برای معرفی کمپانی خود از این تکنیک استفاده میکنند.
امروزه با وجود شبکههای اجتماعی کاربران بهراحتی میتوانند برند شما را پیدا کرده و داستان کسب و کار شما را بخوانند و به یک مشتری پروپاقرص تبدیل شوند.
محتوا چیست و نکات مهم برای تولید یک محتوای موفق چیست؟
اهمیت استفاده از داستان در بازاریابی محتوایی
هدف اصلی بازاریابی محتوایی این است که بتوان به فروش بیشتر محصولات یا خدمات دست پیدا کرد. استفاده از تکنیک استوری تلینگ در بازاریابی محتوایی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
سادهسازی مفاهیم پیچیده
داستان سرایی به درک بهتر یک اطلاعات پیچیده کمک میکند. بسیاری از افراد برای انتقال اهداف و توضیح مفاهیم پیچیده کسب و کار خود از تکنیک داستانگویی استفاده میکنند؛ چرا که به کمک این روش میتوانند بهراحتی پیامها و دادههای پیچیده را راحتتر به مخاطب منتقل کنند.
بهعنوان مثال، کاربران و مشتریان شرکت بزرگ اپل اغلب افرادی معمولی هستند که با اصطلاحات فنی آشنایی کمی دارند. اما این شرکت توانسته است از طریق داستانگویی به کاربران معمولی خود توضیح دهد که هر محصول چه خدماتی به آنها ارائه میدهد و خرید آن محصول چه سودی به آنها میرساند.
جمع کردن مردم دور یکدیگر
روایتگری زبان مشترک تمام مردم دنیا است. نویسنده میتواند تمامی احساسات خود از قبیل خشم، ناامیدی، خوشحالی و… را در قالب داستان با دیگران به اشتراک بگذارد. از طرف دیگر، هر کسی با هر سلیقه و احساسی با خواندن داستان به یک حس مشترک میرسد.
بنابراین، داستان سرایی در تولید محتوا به برندها کمک میکند تا شفاف و معتبر به مشتریان خود معرفی شوند. در نتیجه، همه مخاطبان با خواندن سرگذشت آن برند به یک حس مشترک دست پیدا میکنند.
انگیزه بخشیدن
نوشتن محتوا طبق اصول داستانگویی باعث میشود تا احساسات مخاطب خود را تحریک کنید. علاوه بر این، داستان میتواند خوب و بد یک موضوع را به مخاطب بشناساند. این موضوع باعث میشود تا خریدار وادار به کاری شود که شما انتظار دارید؛ چرا که انگیزه کافی را در او به وجود آوردهاید.
آشنایی با تکنیکهای داستانگویی در تولید محتوا
برخلاف تصور بسیاری از افراد، محتواهای طولانی نقش یک داستان را ندارند. در واقع تعداد کلمات مشخصکننده یک داستان نیستند. ممکن است شما یک مقاله 10 هزار کلمهای برای وبسایت خود نوشته باشید؛ اما این محتوا به دلیل نداشتن یک شروع مشخص، شخصیتهای جذاب، پایان مشخص و… جذابیت داستان را ندارد. در واقع شما تنها یک مقاله طولانی نوشتهاید که در آن از تکنیک داستان سرایی استفاده نکردهاید.
برای هر نوع محتوایی میتوانید از تکنیک روایتگری استفاده کنید. البته این بدین معنا نیست که شما باید یک قصه بنویسید؛ بلکه باید عناصر اصلی مقاله را بهخوبی در کنار یکدیگر بچینید و محتوای شما یک سیر جذاب و خواندنی داشته باشد. این محتوا میتواند یک متن، عکس، ویدئو، پادکست یا هر نوع محتوای دیگر باشد.
دیجیتال مارکتینگ چیست و آشنایی با انواع کانال های بازاریابی دیجیتال
از طرف دیگر، برای ایجاد یک محتوا طبق اصول داستانگویی، ممکن است حجم زیادی از آمار و حقایق در رابطه با کسب و کار خود داشته باشید. در نتیجه، آشنایی با تکنیک داستانگویی به شما کمک میکند تا بتوانید یک محتوای مناسب را تولید کنید. از جمله تکنیکهای مهم برای نوشتن یک محتوای داستانگونه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1.شناسایی مخاطب
ابتدا باید مشخص کنید که چه کسی قرار است داستان کسب و کار شما را بشنود و نسبت به آن داستان واکنش نشان دهد. بنابراین، اولین قدم قبل از نوشتن یک محتوای جذاب طبق اصول داستان سرایی این است که بتوانید مخاطبان هدف خود را شناسایی و درک کنید. برای این منظور، پیشنهاد میکنیم که با پرسونای خریدار خود آشنا شوید. اهمیت این مرحله به اندازهای است که میتواند سنگبنای مراحل بعدی برای ایجاد محتوا باشد.
2.تعریف پیغام اصلی
این موضوع که محتوای شما یک صفحه، بیست صفحه یا ده دقیقه و… باشد، فرقی در اصل موضوع ندارد. هدف اصلی این است که محتوای شما یک پیام اصلی را به مخاطب برساند. برای مشخص کردن پیغام اصلی محتوا، این سوال را از خودتان بپرسید که قرار است داستان چه چیزی را بنویسید. آیا داستان شما در مورد فروش محصول، توضیح خدمات، افزایش سرمایه و… است یا خیر؟
پاسخ این سوالات را در چند جمله و بهصورت خلاصه برای خودتان بنویسید. در صورتی که نتوانید به این سوالات پاسخ دهید، پس پیام مهمی برای نوشتن محتوا ندارید.
3.تصمیمگیری در مورد نوع داستان
نوشتن داستانهای مختلف با توجه به تکنیک داستان سرایی برای همه داستانها یکی نیست. قبل از نوشتن داستان باید این موضوع را متوجه شوید که مخاطب شما بعد از خواندن محتوا، چه عکسالعملی باید از خود نشان دهد. این موضوع به شما کمک میکند تا بتوانید طریقه به جریان انداختن موضوع داستان را بهخوبی مشخص کنید.
در واقع محتوا باید به گونهای باشد که بتواند واکنش مخاطب را برانگیزد. بهعنوان مثال، میتوانید در محتوا از اقدامات موفق خود در گذشته بگویید و راهکاری به خواننده ارائه دهید که او نیز بتواند نوعی تغییر مثبت در زندگی خود به وجود بیاورد. البته توجه به این نکته ضروری است که هنگام روایتگری یک موضوع از گفتن جزئیات اضافی یا موضوعات غیرواقعی جدا خودداری کنید.
بنابراین، میتوانید از داستان واقعی زندگی خود برای مردم بگویید؛ چرا که این داستان واقعی و طبیعی بوده و تمامی شکستها، پیروزیها و چالشهای شما را به مخاطب نشان میدهد. امروزه دیگر برندها با داستان سرایی غیرواقعی بازاریابی نمیکنند؛ چرا که میدانند تاثیر منفی بر روی ذهن مخاطب میگذارد. در مجموع مخاطب امروزی با داستانهای واقعی ارتباط بهتری برقرار میکند.
داستان شما باید به گونهای باشد که بتواند احساسات مخاطب را تحت تاثیر قرار دهد. علاوه بر این، مخاطب با خواندن داستان کسب و کار شما باید بتواند آن را با زندگی امروزی خود ارتباط دهد. این موضوع زمانی ارزشمند است که شما در مورد ارزشهای مخاطبان خود صحبت میکنید؛ چرا که این داستان این حس را به او منتقل میکند که شما او را بهخوبی درک کردهاید.
سعی کنید داستان را به گونهای روایت کنید که مخاطب به بحث و اشتراک داستان با دیگران سوق داده شود و آن موقعیت خاصی را روایت کنید که دیگران میتوانند ارتباط بهتری با آن برقرار کنند.
4.اقدام به عمل
برای خودتان مشخص کنید که دوست دارید مخاطب بعد از خواندن محتوای شما چه کاری را انجام دهد. بهعنوان مثال، کدامیک از کارهای زیر قرار است توسط مخاطب بعد از داستان سرایی شما انجام بگیرد:
- مخاطب محصولی را خریداری کند
- در خبرنامه سایت ثبت نام کند
- در دورههای آموزشی سایت ثبت نام کند
- خدماتی را دریافت کند
- بر روی لینکهای سایت کلیک کند
5.انتخاب رسانه داستان خود
در بازاریابی محتوایی منظور ما از روایتگری تنها به نوشتن محتوا نیست؛ بلکه استوری تلینگ میتواند صورتها و فرمهای مختلفی داشته باشد. بهعنوان مثال، ممکن است داستانی بهصورت خواندنی، تماشایی یا گوش دادنی باشد. برای تولید یک محتوا طبق تکنیکهای استوری تلینگ باید رسانه خود را انتخاب کنید. البته این موضوع بستگی به عوامل مختلفی مانند زمان و پول دارد.
برخی از وبسایتها داستانهای خود را از طریق پست یا بارگذاری یک کتاب به مخاطبان خود بازگو میکنند. این نوع داستانها بهصورت متنی هستند که میتوانند برای تاثیر بیشتر با تصاویر نیز ترکیب شوند. این نوع داستانگویی در مقایسه با سایر روشها هزینه کمتری دارد و اجرا کردن آن راحتتر است؛ به این دلیل که به کمک قلم و کاغذ میتوانید داستان سرایی کنید.
داستانهای صوتی که با نام پادکست نیز شناخته میشوند، جزو جدیدترین روشهای داستانگویی هستند که نسبت به داستانهای دیجیتالی مانند انیمیشن، ویدئو، بازی و… مقرونبهصرفهتر هستند. البته توجه به این نکته ضروری است که داستانهای دیجیتالی تاثیرگذاری بیشتری نسبت به سایر روشها دارند؛ چرا که میتوانند از نظر عاطفی مخاطب را بیشتر تحت تاثیر قرار دهند. همین موضوع باعث شده است تا این روش نسبت به سایر روشها گرانتر باشد.
6.شروع نوشتن
بعد از مشخص کردن گامهای قبلی، حالا نوبت نوشتن و شروع به ساخت داستان است. شما باید با توجه به پیغام اصلی، نوع مخاطب، نوع اقدام و… نوشتن را شروع کنید.
7.اشتراکگذاری داستان
بعد از نوشتن داستان نوبت به اشتراکگذاری و تبلیغ آن در رسانهها میرسد. یعنی تا اینجای کار شما نیمی از راه را طی کردهاید. نصف دیگر راه مربوط به اشتراکگذاری محتوای نوشته شده است تا مخاطبان بتوانند به محتوای داستان سرایی شما دسترسی داشته باشند. برای اشتراکگذاری محتوا، ابتدا باید رسانه مناسب خود را انتخاب کنید.
مثلا میتوانید آن را در شبکههای اجتماعی به اشتراک بگذارید یا به مخاطبان خود ایمیل بزنید. همچنین، میتوانید محتواهای نوشتاری خود را در وبلاگ خود قرار دهید یا در سایتهای دیگر بهصورت مهمان به اشتراک بگذارید. سایر محتواها مانند محتواهای صوتی و ویدئویی قابل اشتراکگذاری در یوتیوب و آپارات هستند.
هرچقدر که بتوانید داستان خود را بیشتر با دیگران به اشتراک بگذارید، تعامل بیشتری با مخاطبان هدف خود برقرار خواهید کرد. در نتیجه، انتظارات شما از مخاطبانتان برآورد میشود.
نوشتن یک داستان جذاب برای کسب و کار
اگر تصمیم به نوشتن یک داستان جذاب برای کسب و کار خود را دارید، بهتر است به نکات زیر توجه کنید:
شخصیسازی
به جای استفاده از داستانهای آماده، شخصیتی را خودتان خلق کنید. برای این منظور، پیشنهاد میکنیم که بعد از مشخص کردن مخاطبان هدف، داستان سرایی خود را براساس این نوع کاراکترها خلق کنید تا بتوانید دغدغهها و مشکلات آنها را در محتوای خود بگنجانید.
استفاده از احساسات و عواطف
سعی کنید که به داستان خود احساسات تزریق کنید. این ویژگی میتواند باعث خنداندن، ترساندن، گریاندن و… در مخاطب شود. در واقع باید به گونهای از این احساسات استفاده کنید که باعث جذب بیشتر مخاطب شود. البته پیشنهاد میکنیم که به جای استفاده از احساسات منفی، احساسات مثبت را در متن خود استفاده کنید.
داشتن سناریو
نویسندههای حرفهای یک سناریو بر اساس نیازها و مشکلات مشتری تنظیم میکنند. سپس، براساس آن به ارائه راهحل میپردازند.
جمعآوری اطلاعات
باید نسبت به علاقه مخاطب از کسب و کار خود اطلاعات کافی به دست بیاورید. یعنی باید بدانید که نیاز مخاطب چهچیزی است و او از کسب و کار شما چه میخواهد یا در فکر او چه میگذرد. استفاده از این اطلاعات در نوشتن محتوا کمک بسیار زیادی میکند.
استفاده از دادههای دقیق
برخلاف تصور بسیاری از عموم، داستان سرایی چیزی انتزاعی نیست. بنابراین، باید در محتوای خود از آمار و ارقام دقیقی استفاده کنید؛ چرا که مردم به دنبال اطلاعاتی هستند که بتوانند به کمک آنها مشکلات خود را برطرف سازند. هرچقدر که این اطلاعات دقیقتر باشد، مخاطب میتواند اعتماد بیشتری به شما بکند.
داستان هیجانانگیز
به جای پرداختن به کلیشهها، سعی کنید که با داستانی هیجانانگیز و اتفاقات غیرمنتظره مخاطب خود را غافلگیر کنید.
استفاده از تصاویر
ترکیب محتوای متنی با تصاویر زیبا باعث میشود تا ذهن مخاطب خسته نشود.
نمونههایی از داستانگوییهای موفق در دنیا
به کمک تکنیک استوری تلینگ میتوانید فلسفه وجودی برند خود را به جای تبلیغ معمولی با این تکنیک جذابتر کنید. این کاری است که برندهای بزرگ دنیا برای تبلیغات کمپانی خود از آن استفاده کردهاند. از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
کمپانی نایک
نایک بهعنوان یکی از بزرگترین شرکتهای تولیدکننده پوشاک ورزشی در دنیا شناخته میشود. او از سال 1999 تبلیغات خود را با تکنیک داستان سرایی در دنیای وب آغاز کرده است. شاید برای شما هم جالب باشد که بدانید، اولین تبلیغ این شرکت تنها 1 دقیقه بود. این ویدئو درباره تجلیل از مایکل جردن، بسکتبالیست حرفهای بود که در آن بهطور غیرمستقیم یکی از محصولات شرکت خود را معرفی کرده بود.
خاویر پاستور
خاویر پاستور برای معرفی خود بهعنوان یک کارآفرین برتر، داستانی با نام روزی روزگاری را در دو قسمت منتشر کرده بود. اگرچه این داستان در نگاه اول کاملا معمولی به نظر میرسید؛ اما او در این داستان توانسته بود خدمات شرکت خود را به شیوه روایتگری با مخاطب خود مطرح کند.
استراتژی دیجیتال مارکتینگ چیست و چه مزایایی برای کسب و کارها دارد؟
جمعبندی
ما در این مقاله در مورد تکنیک Storytelling در تولید محتوا صحبت کردیم. بسیاری از کسب و کارها میتوانند از این تکنیک برای تبلیغ خدمات و محصولات برند خود استفاده کنند. کافی است داستان سرایی را شروع کنید و نتایج مثبت و بازخوردهای خوب آن را در کسب و کارتان ببینید.