مارکتینگ یا بازاریابی، یک شیوه قدیمی است که تمام کسب و کارها برای معرفی محصول و خدمات خود از آن استفاده میکنند. اما شاید این تعریف امروزه چندان درخور مفهوم واقعی بازاریابی نباشد؛ چرا که بازاریابی بیشتر با هدف خلق ارزش برای جامعه هدف و کسب سود برای کسب و کارها انجام میشود.
در تعریف دیگر بازاریابی میتوان گفت که فعالیتهای یک نهاد که متشکل از انتخاب روشهای ارتباطی است باعث میشود تا پیشنهاد ارزشمندی برای مشتریان خلق شود. یک شرکت با شناخت نیازها و تمایلات مشتریان میتواند به دنبال کشف پتانسیلهای موجود در بازار باشد.
امروزه شرکتها برای رسیدن به سودآوری بیشتر باید استراتژی مناسبی را در فروش و بازاریابی محصولات و خدمات خود انتخاب کنند. بازاریابی باعث شناخت صحیح نیازهای مشتریان میشود. در این مقاله قصد داریم تا به بررسی اهمیت بازاریابی در کسب و کارهای امروزی بپردازیم و در ادامه انواع بازاریابی را معرفی کنیم.
تشریح مفهوم بازاریابی
در یک نگاه کلی میتوان گفت که بازاریابی به معنای همه فعالیتهای یک شرکت است که قصد دارد تا مشتریان خود را جذب کند و با استفاده از استراتژیهای نوین بتواند روابط خود با مشتریان پایدار نگه دارد.
در سطحیترین حالت مارکتینگ به شرکتهای امروزی کمک خواهد کرد تا بتوانند روابط خود را بهشکل هماهنگ با مشتریان حفظ کنند و دسترسی بهتری به آنان داشته باشند. هماهنگ کردن محصولات یک کمپانی با مشتریان بهشکل قابل توجهی میتواند بر سودآوری شرکت تاثیرگذار باشد.
در بحث بازاریابی چند عنصر کلیدی مؤثر هستند که از مهمترین آنها میتوان به محصول، قیمت، مکان و ارتقا اشاره کرد. این عوامل زمانی که با یکدیگر در یک راستا حرکت کنند میتوانند بازاریابی یک شرکت را بهخوبی شکل دهند.
متخصصان بازاریابی بیان میکنند که نگهداری مشتریان همواره آسانتر و کمهزینهتر از کسب مشتریان جدید است. از این رو، شرکتهای امروزی برای رسیدن به موفقیت باید بتوانند استراتژیهای بازاریابی خود را بهدرستی انتخاب کنند. علاوه بر انتخاب استراتژی صحیح، بهکارگیری آن نیز دارای اهمیت است.
آشنایی با عناصر اصلی مارکتینگ
ترکیب عناصر چهارگانه بازاریابی میتواند جهت ارائه یک برنامه مؤثر برای حفظ رابطه با مشتریان بسیار اثربخش باشد. فعالیتهای بازاریابی صحیح به شرکت این امکان را میدهد که بتوانند نام تجاری خود را بهعنوان یک برند موفق معرفی کنند. از عناصر اصلی بازاریابی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1. محصولات ارائهشده
از جمله آیتمهای تجاری است که توسط یک شرکت به مشتریان ارائه داده میشود. زمانی که یک کمپانی در زمینه ارائه محصولات خود از استراتژی مناسب استفاده کند، میتواند ضمن تامین کمبود بازار در آن زمینه، مشتریان خود را حفظ کند. شرکت با داشتن ایدههای مارکتینگ مناسب، قادر است تا نیاز جامعه را بهخوبی شناسایی کند و در جهت تامین محصولات کمیاب کوشا باشد. قبل از ایجاد کمپین مناسب مهم است که بتوان نیاز جامعه و مشتریان را ردیابی کرد.
2. قیمت محصولات
زمانی که فروشنده یک محصول را به فروش میرساند، کالای در نظر گرفته شده دارای یک قیمت مشخص است. قیمت محصولات کمپانیهای معتبر بهصورت واحدی تعیین میشود. در بحث مارکتینگ در نظر گرفتن هزینه نهایی کالاها دارای اهمیت است؛ چرا که هزینه نهاییای که به دست مشتریان میرسد باید به نسبت رقبا عادلانه باشد.
3. مکان توزیع محصولات
یکی دیگر از نکات کلیدی در عناصر بازاریابی، مکان توزیع محصول و کالا است. بررسیهای یک شرکت باید بهصورت دقیق نشان دهد که آیا کالاهای قابل فروش، بهصورت حضوری به دست مشتریان برسد یا به شیوه آنلاین! در نظر گرفتن برخی از محصولات بهصورت دیجیتالی میتواند بهعنوان یک استراتژی مناسب در بازاریابی فروش محصولات باشد.
4. ارتقای استراتژی
ارتقا بهعنوان چهارمین عنصر مارکتینگ است که میتواند طیف گستردهای از فعالیتها را شامل شود. در بحث ارتقا میتوان به ارتباطات عمومی، اسپانسر، فروش تبلیغات و… اشاره کرد. زمانی میتوان گفت که استراتژی انتخابشده یک شرکت یا مؤسسه در وضعیت صحیح قرار دارد که بتوان بهصورت دورهای استراتژی خود را در جهت رسیدن به فروش بیشتر ارتقا داد.
چرا بازاریابی مهم است؟
شاید به جرات بتوان گفت که یکی از مهمترین ارکان موفقیت کسب و کارهای امروزی بازاریابی است. بازاریابی میتواند ضمن تبدیل نام تجاری به برند، باعث رشد کسب و کارهای تجاری شود. در این بخش قصد داریم تا به اهمیت بازاریابی برای کسب و کارهای تجاری اشاره داشته باشیم:
اطلاعرسانی به مشتریان
مارکتینگ میتواند اطلاعات صحیح را در اختیار مخاطبان و مشتریان قرار دهد. اطلاعات شامل محصولات و خدماتی است که یک شرکت ارائه میدهد. این اطلاعات برای مشتریان دارای اهمیت است؛ چرا که مشتریان میخواهند در مورد جزئیات محصول بیشتر بدانند.
شناخت مشتریان
بازاریابی به شرکتهای امروزی کمک خواهد کرد تا بتوانند مشتریان خود را بشناسند. از لحاظ تقسیمبندی بازار، مارکتینگ به صاحبان کسب و کارهای تجاری این امکان را میدهد که مشتریان خود را بر اساس فاکتورهای مختلف نظیر روانشناسی، رفتار، جغرافیا و جمعیتشناختی تقسیمبندی کنند که این امر در حال و آینده شرکت بسیار اثرگذار است.
افزایش فروش
بازاریابی مناسب باعث افزایش فروش محصولات میشود. یک مجموعه موفق با انتخاب استراتژی مناسب قادر است تا از طریق روشهای مختلف، رضایت مشتری را جلب کند. از جمله شیوههای بازاریابی امروزی میتوان به استفاده از تبلیغات دهان به دهان، رسانههای اجتماعی، رادیو، تلویزیون، وبسایت و تبلیغات دیجیتال و… اشاره کرد. ترکیب استفاده صحیح از هر یک از ابزارهای نامبرده بسیار مهم است و اثر مستقیمی بر روی سودآوری شرکتها خواهد داشت.
جذب مشتریان
جذب مشتریان زمانی میتواند آنها را بهعنوان یک مشتری وفادار معرفی کند که با ارائه اطلاعات کامل در مورد فعالیت شرکت انجام شود. این امر باعث میشود تا مشتریان به این باور برسند که برای شرکت بسیار مهم هستند. مارکتینگ در این زمینه با استفاده از رسانههای اجتماعی و طرح مسابقههای مختلف امکانپذیر است.
ایجاد رقابت
زمانی که یک کمپانی بخواهد در بازار به موفقیت برسد، باید با در نظر گرفتن استراتژی مناسب در تعیین قیمت و فروش محصولات خود، سطح رقابت را افزایش دهد. این رقابت زمانی میتواند به نفع شرکت باشد که بتواند از یک استراتژی کاملا درست استفاده کند.
ایجاد برندسازی
مارکتینگ به دنبال ی قوی برای شرکت است. شهرت چیزی است که میتواند باعث غلبه بر رقبا شود. یک کمپانی برای این که بتواند محصولات خود را به شکل استاندارد به مشتریان معرفی کند، بهتر است به دنبال برندسازی و برندینگ باشد. زمانی که نام تجاری شرکت با یک استاندارد خاص به مشتریان معرفی شود، میتواند بسیار سودآور باشد.
شناخت انواع بازاریابی
بازاریابی به انواع مختلف تقسیم میشود که هر کدام از طریق بستر و ابزار خود میتوانند باعث ایجاد خدمات مناسب به مشتریان شوند. انتخاب مارکتینگ مناسب باعث افزایش تعامل با مشتریان شده که این امر میتواند منجر به ماندگاری برند در ذهن هر مشتری شود. در این بخش قصد داریم تا به رایجترین انواع بازاریابی اشاره داشته باشیم:
1. بازاریابی سنتی
در زمانهای قدیم، که اینترنت بهصورت گسترده در دسترس همگان قرار نداشت، کمپانیها برای این که بتوانند محصولات خود را در معرض نمایش مشتریان قرار دهند از بازاریابی سنتی استفاده میکردند. بازاریابی سنتی به کمک کانالهای آفلاین مانند تبلیغات رادیویی، آگهیهای تبلیغاتی، بیلبورد و… انجام میشد.
2. بازاریابی برونگرا
مارکتینگ برونگرا بدون توجه به تمایل مخاطب و بهصورت تبلیغات مزاحم به مشتریان ارائه میشود. بهعنوان نمونه، استفاده از ارسال ایمیلهای پشت سر هم یا تبلیغات پرینتی، از جمله بازاریابی برونگرا هستند که مورد استفاده برخی از شرکتها قرار میگیرند.
3. بازاریابی درونگرا
در این شیوه بر خلاف مدل قبلی، شرکتها با استفاده از شیوههای ترکیبی میتوانند بدون ایجاد مزاحمت، مشتریان هدف خود را جذب کنند. به نسبت بازاریابی درونگرا، این شیوه مؤثرتر و کارآمدتر است.
4. بازاریابی دیجیتال
بازاریابی دیجیتال در مقابل نوع سنتی آن قرار دارد که با استفاده از تکنولوژیهای روز انجام میشود. استفاده از دستگاههای دیجیتال باعث شده است تا شرکتها بتوانند اهداف مارکتینگ را به گونهای تازه تعیین کنند. کسب و کارها میتوانند با استفاده از خدمات دیجیتالی نظیر موتورهای جستجو، شبکههای اجتماعی، ایمیل، وبسایت و… با مشتریان خود در ارتباط باشند.
5. بازاریابی محتوایی
بازاریابی محتوایی ترکیبی از بازاریابی درونگرا و دیجیتال است که با استفاده از محتواهای جذاب انجام میشود. محتوا میتواند بهصورت متن یا ویدیو باشد. مهمترین ابزار مارکتینگ محتوای شبکههای اجتماعی، وبلاگ، محتوای بصری، ابزارهای الکترونیکی و… هستند.
هدف بازاریابی در این روش این است که مشتری بتواند بهصورت مستقیم خرید خود را نهایی کند.
جمع بندی درباره مارکتینگ
مارکتینگ به معنای نیازسنجی بازارهای هدف است که به شرکتها این اجازه را میدهد که بتوانند بازارهای قابل معامله را بهخوبی مورد بررسی قرار دهند و بهترین شیوه جذب مشتری را انتخاب کنند. مارکتینگ انتخاب بخشهایی از بازار است که شرکت باید برای فروش در آن مکان تمرکز کند. در این مقاله ضمن اشاره به تعریف بازاریابی، در مورد رایجترین انواع آن توضیحات لازم بیان شده است.
یک کمپانی برای این که بتواند در بازارهای تجاری به موفقیت برسد، ضمن انتخاب استراتژی درست باید در مورد انتخاب بخش خاصی از بازار اقدام کند. یک شرکت باید بداند که مشتریان همواره در مرکز همه تصمیمگیریها قرار دارند و باید بتواند نیازها و خواستههای آنان را بهخوبی برآورد سازد.
انتخاب افراد متخصص برای انجام بازاریابی یکی از مواردی است که صاحبان کسب و کارها باید با حساسیت بالایی آن را انجام دهند، در این خصوص آژانس آواز مارکتینگ با بهره از تیم مجرب و تجربه کار در بازاریابی میتواند کمک شایانی در کسب و کار شما باشد.